enveloppe icoon facebook zoeken

Tarot Reisgids voor dwazen

Dit toegankelijke boek geeft je de handvatten om bewuster jouw reis te vervolgen. Lees meer …

boekomslag Tarot reisgids voor dwazen

Met het Tijdgeestmodel duidt Jeroen Visbeek de geest van de tijd met behulp van de precessiekalender en het Dierenriemmodel. Uit het Tijdgeestmodel volgen cycli (met jaartallen) voor beschavingen met tijdperken van 2000, 180 en 15 jaar. Over het Tijdgeestmodel schrijft Jeroen boeken, artikelen en een blog. Het model presenteert hij in lezingen, radioprogramma's en eigen video's.

De valkuilen van cyberspace

Categorie: 180-jarige vissentijdperk (1960-2140)

verslaving van de virtuele wereld

Chat- en gameverslaving begint bij jongeren epidemische vormen aan te nemen.

In de virtuele wereld kunnen we een ideaal persoon van onszelf creëren met de keuze van de gebruiksnaam, avatar (gebruikersafbeelding op websites of in videospellen) en de profieltekst bij bijvoorbeeld Facebook. Bij verschillende websites kunnen we verschillende kanten van onszelf laten zien. Sommige mensen hebben meerdere profielen op dezelfde site.

Zelf heb ik ook veel van dit soort identiteiten, en ik dacht laatst dat ik er niet gelukkiger van werd. Steeds kruip ik in een andere virtuele identiteit en daardoor verlies ik mezelf in de virtuele wereld. Ik dacht: dit is schizofreen. En omdat bijna iedereen vele identiteiten heeft op het web, verliezen we onze 'ik' in de reële wereld. Het gevaar is daarbij dat we op het eind ons zelfbesef verliezen. Want als je vele identiteiten hebt, wie ben je dan echt?

Als ik dit in het perspectief van de tijdgeest plaats, dan is het verlies van de identiteit een uiting van het 180-jarige vissentijdperk (1960-2140). Vissen lost als laatste teken de ziel (identiteit) op in een groter geheel. Nu heeft vissen twee kanten: de heldere droom en de fata morgana. Vissen kan je in contact brengen met de Bron of met valse belofte, met de Heilige Geest of de geest van de fles.

Het is dus de bedoeling dat we onze identiteit in het 180-jarige vissentijdperk moeten oplossen. We moeten ons ego loslaten en bewust worden dat we één zijn met de kosmos.

Het gevaar is dat veel mensen dit onbewust doen, en verstrikt en verward raken in cyberspace. Wie onbewust vele identiteiten bezit in de virtuele wereld, en daar niet bewust mee omgaat, verliest zichzelf daarin en wordt een slaaf van zijn of haar ego dat in die virtuele wereld dezelfde machtsspelletjes speelt, hetzelfde drama creëert als in de reële wereld. Onbewuste mensen laten zich op internet verleiden door het kwaad, zijn gedoemd om te lijden en leven als een zombie.

De virtuele wereld is dus een middel van vissen om onze identiteit op te lossen en terug te keren naar de Bron, maar het zit vol valkuilen voor mensen die onbewust de droomwereld van vissen betreden.

Hier volgen een paar tips om bewust te leven in cyberspace:

  • Probeer altijd de virtuele wereld te verbinden met de reële wereld. Zo blijft je virtuele ‘ik’ geaard.
  • Ga met mensen om zoals je ook zou doen in de reële wereld.
  • Vermijd het liegen over leeftijd, uiterlijk en het mooier maken van je profiel, gebruik een recente foto voor je profiel, wees gewoon eerlijk over jezelf.
  • Wees open, doe niet geheimzinnig, verschuil jezelf niet achter een anoniem e-mailadres, gebruik altijd je echte (voor)naam.
  • Maak nooit twee profielen op dezelfde website.
  • Blijf geaard in je lichaam, eet gezond, doe lichamelijke beweging, doe je internetverbinding van tijd tot tijd uit.
  • Wees je altijd bewust dat alles op internet virtueel is, het is niet echt. Het is een verleidelijke droomwereld die je kan opslokken.

Omdat het 180-jarige vissentijdperk nog zeker een eeuw zal duren, zal de intensiteit van de virtuele wereld alleen nog maar groeien. Het thema van het verlies van onze identiteit zullen we nog in vele gedaanten gaan ervaren.

Voeg opmerking toe

* Vereiste informatie
1000
Afbeeldingen slepen en neerzetten (max 3)
Powered by Commentics

Beoorldeingen

Nog geen beoorldeingen. Wees de eerste!
Vragen in een reactie worden niet beantwoord.
Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 16 november 2024 © 2004-2024